Virgin America

Vad som är att anse som en extraordinär hemsida är naturligtvis upp till var och en att avgöra. Men ibland håller designen och hemsidans funktioner så hög klass att det är näst intill omöjligt att inte imponeras. Extraordinära hemsidor kan fascinera av flera olika anledningar; dess estetik, gränssnitt, ljudeffekter, hur den interagerar med andra sidor eller vilket värde den tillför målgruppen. Oavsett vilket är den gemensamma nämnaren nytänkande, och inovation på hög nivå.

En hemsida som ofta nämns i sammanhanget är Virgin Americas. Många flygbolag har under årtionden kämpat med att skapa användarvänliga sidor utan att lyckas särskilt väl, vilket gör att Virgin America mer eller mindre sopar banan med sina konkurrenter. Hemsidan beskrivs som en av de bästa när det gäller användarvänlighet, tillgänglighet och responsiv design – faktum är att det var den första hemsida som fullt ut kunde stoltsera med ett gränssnitt som verkligen fungerade med mobila enheter.

Minimalism och teknisk innovation

ETQ marknadsför sina produkter – exklusiva skor – genom att tillhandahålla en hemsida med påtagligt minimalistisk design. Hemsidan är enkel och endimensionell, vilket kombineras med en tydlig typografi som gör att produkterna verkligen hamnar fokus. Liknande stil har den japanska designern Mikiya Kobayashi, som skapat en minimalistisk sida vilken tydligt lyfter fram hans varumärke. Detta genom effektfulla fotografier. Båda hemsidorna talar sitt tydliga språk – less is more! Det finns ingen anledning att tillföra funktionalitet och innehåll i onödan.

Virgin America

En sida som inte på något sätt påminner om ETQ:s eller Mikiaya Kobayashis minimalistiska approach och färgstarka design, är Crypton Tradings hemsida. Crypton är en trading-hubb för kryptovalutor, såsom Bitcoin, vilka erbjuder artificiell intelligens (AI) för att förutse olika kryptovalutors värdeutveckling. Detta i syfte att indikera när det är dags att köpa eller sälja. Cryptons hemsida är mycket tekniskt avancerad, och har en innovativ design som får varje teknikälskare att jubla.

Även hållbarhet får ta plats bland de prisbelönta hemsidorna, och sticker ut gör Rainforest Guardians (eller Regnskogsfondens) mycket effektfulla sida. Organisationen vill öka medvetenheten om avskogningens orsaker och konsekvenser, och hemsidan låter sina användare ”besöka” olika byar och ”träffa” dess invånare, i syfte att rekrytera nya givare. Sidan är långt ifrån både minimalism och AI, vilket tydliggör vilken mångfald det finns bland hemsidor, både när det kommer till design och teknik. One size passar inte alla!