Hur designar man en blogg på bästa sätt?

Funderar du på att starta en blogg? Grattis! Att blogga är både roligt, stimulerande och kan till och med bli lönsamt. För att skapa en framgångsrik blogg finns det dock en del att tänka på. Designen på bloggen är A och O för att du ska lyckas med den. En dåligt designad blogg, exempelvis om den är rörig eller laddar långsamt, kommer leda till att läsarna inte återkommer till din blogg.

Att få återkommande läsare är nyckeln till framgång. Detta sker dels med intressant innehåll och välskrivna texter, men även en snygg design. Utan en väl genomtänkt bloggdesign kommer dina välskrivna texter att vara förgäves. Designen måste vara snygg, användarvänlig samt anpassad och optimerad efter sökmotorerna. Detta behöver inte vara särskilt svårt, men det krävs lite planering. Här kan du läsa mer om de bästa tipsen för att skapa en riktiga bra bloggdesign.

Hur designar man en blogg på bästa sätt?

Tre designtips för bloggen

Att skapa en snygg och tilltalande blogg är mycket viktigt. Använd färger och typsnitt som representerar bloggen. Tänk på bloggen som ett varumärke redan från början. Allt bör följa en röd tråd och vara konsekvent. Designen ska reflektera det som bloggen handlar om samt den känsla du vill sprida. Tänk även på din målgrupp. Om du exempelvis skriver om barnkläder och leksaker bör designen, färgerna och bilderna anpassas efter småbarnsföräldrar och barntemat.

Din blogg måste vara användarvänlig. Ibland kan det vara lockande att skapa en design som ser otroligt häftig ut och har coola funktioner. Det är dock viktigt att funktionerna inte överskuggar funktionaliteten. Läsarna måste kunna hitta det som de söker efter samt på ett logiskt sätt kunna läsa bloggen. Om bloggen är snygg, men svår att läsa så kommer läsaren med största sannolikhet att lämna och inte komma tillbaka igen.

Bloggen måste även vara SEO-anpassad. Detta innebär att den är anpassad och optimerad efter sökmotorerna. Det finns otroligt många faktorer som påverkar en hemsidas SEO, men designen är viktig. Bilder och videos är mycket snyggt, men tänk på att de kan göra bloggen långsam och således försämra dess SEO. Använd gärna bilder, annars blir bloggen ofta ganska oinspirerande, men se till så att de inte är för stora och tar för lång tid att ladda. Lycka till!